Wednesday 23 January 2013

lehke tiramsu

alespon 1 baleni podlouhlych cukrarskych piskotu
500 g mascaspone (ta lucina uz snad ani nevyjde levneji, tak na ni muzete rovnou zapomenout)
1 slehacka
mouckovy cukr
kakao holandskeho typu
kava
Amaretto

V nekterych receptech byva vejce, ale ja neprilis rada pracuji se syrovymi vejci, pokud se ihned nesni. Navic  tahle varianta je lehci, vice syrova a ma vybornou konzistenci.
Formu na hrbet s rovnym dnem si vylozime potravinarskou folii tak, aby dost presahovala jeste pres okraj (piskoty nam ji budou stahovat).
Uvarime si hrnek silne kavy, nechame zchladnout a pridame Amaretto. Pomer by mel byt kava ku likeru 2 ku 1 az 1 ku 1.
Slehacku vyslehame do polotuha, pridame postupne mascarpone a cukr dle chuti a jeste proslehame, aby se vse spojilo do hladkeho kremu.
Na dno formy naskladame piskoty tesne vedle sebe a dukladne zalejeme kavou s likerem. Na to dame vrstvu kremu, pak opet piskoty, ktere nechame nasaknout kavou s likerem. Tak pokracujeme az mame formu plnou. Koncime piskoty a schovame si kremu na jednu vrstvu.
Nechame nekolik hodin v chladu ulezet. Tiramisu vyklopime, puvodni dno, ktere ted mame nahore potreme zbyvajicim kremem a posypeme  kakaem.
Vychazel mi jeden piskot presne na sirku formy, tiramisu se tak dalo krasne krajet na rezy o tloustce jednoho piskotu.

2 comments:

  1. dneska jsme pekla ten mrkvový dort, jak jsme někdy v prosinci psala. super. rychlá příprava, akorát se mi divně nafouknul a prasknul, tak jsme ho trošku seřízla a ten kousek snědla a je strašně dobrý,mňam, mohla bych ho i jen jako muffiny. zítra budu plnit, asi tím tvarohovým krémem. ano,mám tvaroh ráda a philadephii zítra fakt kupovat nebudu :-)

    ReplyDelete