Tuesday, 8 January 2013

vanilkove rohlicky (nas rodinny recept)

200 g hladke mouky
125 g masla (popr. i vice)
80 g liskovych orisku
30 g mouckoveho cukru
vanilkovy cukr na obalovani

zatimco u pritele jsou zvykli vanilkove rohlicky tlacit, u nas se delaji v ruce. z testa odkrojite vetsi kus, ten rozvalite na valecek, ktery nakrajite na kousky zhruba pozadovane velikosti. z kazdeho udelate kulicku, kterou pak rozvalite na valecek tak, aby se ke koncum ztencoval. prohnete do tvaru rohlicku. peceme na pecicim papiru pri nejakych 180°C. jeste teple obalujeme ve vanilkovem cukru.

4 comments:

  1. já zbožňuju, jak každý má na rohlíčky jiný recept. Babička kdysi dělávala jiný recept, ale mamka už leta dělá podle receptu dědovi maminky z Jedovnic a jsou nejlepší, oproti tomu tvému je tam trochu míň ořechů (ale dáváme vlašské, ty jsou tučnější), trochu víc cukru a ještě jedno vejce. A obalujeme je velmi jemně, když je třeba doveze teta, tak mám pocit, že cítím hlavně ten obalovací cukr a z těch našich cítím ořechy. A hlavně já je teda nemám ráda úplně měkké, mám ráda, když trošku křupou:-) A válíme je tak, že uděláme dlouhý váleček, ten krájíme na kousky a ty tvarujeme do té podkovičky, takže žádný tenký konečky. Jsou to vlastně spíš podkovičky než rohlíčky:-) Když jsme byly malý, tak jsme je někdy i vykrajovali, třeba srdíčka...vlastně máme i vykrajovátko rohlíčku, ale ono to jaksi není ono. A co fakt nemám ráda je, když jsou rohlíčky moc velké nebo roztečené, to mě nějak neláká, tyhlety jaksi drží tvar i po upečení. A jak to myslíš, že jsou zvyklí je tlačit? Z takovýho toho strojku nebo přes mlýnek na maso?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ach neeee m se to smazalo! tak jen v rychlosti...
      jj, taky mi to prijde vtipne, jak ma kazda rodina svou predstavu o vanilkacich :)
      ja nevim, ty nase jsou obalene asi tak nejak stredne. pouzivame mouckovy cukr a ten se na to nalepi. uz jsem videla obalovane ve standardnim vanilinovem cukru a to jsou krystalky. asi na tom neni nic spatneho, ale asi by me tam ty kraystalky rusily.
      no ja ocividne cukrovi pecu trochu vic nez nekteri jini. do ruzova, takze ho mozna mam takove krupavejsi :D
      mno strojek... nevim, jestli bych se to tak odvazila a
      nazvat, i kdyz se to tak asi skutecne jmenuje. proste je to pist s packou. u nas doma se pouziva ten mlynek, ale jen minimalne, nikoho nas to asi moc nenadchlo. osobne fakt preferuju jine metody vyroby cukrovi :))

      Delete
    2. jo, tak ten strojek asi máme taky a dělali jsme to z něj tak jednou, jinak ho používáme většinou na krémy, pokud je to to, co myslíš i ty. a z toho masovýho mlýnku dělávala babička, ale mně to připadalo vždycky strašně velký cukroví a nějak mě to nebralo, do masovýho mlýnku prostě patří maso!
      my obalujeme v moučkovém smíchaném s jedním pytlíčkem vanilkového. Takže kompromis :-)

      Delete
    3. jo, jasne, smes mouckoveho a vanilinoveho. i kdyz letos jsem zkousela vanilkovy z prave vanilky a ten mi prisel fajn :)

      Delete