Friday, 28 December 2012

pernicky



500 g medu
500 g hladke mouky
2 zloutky
125 g mouckoveho cukru
pul lzicky jedle sody
ctvrt lzicky praslu do peciva
5 hrebicku
10 kulicek noveho koreni
pul lzicky skorice
3 kyticky badyanu
spetka zazvoru
pul lzicky fenyklu
pul lzicky anyzu
spetka soli

rozehrejeme si med. protoze kazdy med je trochu jiny, tak do nej mouku prisypavame postupne. ja byla neznala, mlada a naivni a taky delala pernicky poprve v zivote, tak jsem nalila med do odmerene mouky a pak musela testo doredovat mlekem (ale podle vseho to nebylo na skodu). testo by melo byt ridke. zabalime ho do folie a nechame vychladnout. zapracujeme zbyvajici ingredience (koreni samozrejme rozdrtime ve hmozdiri). testo opet nechame odpocinout.
hotove testo bude hodne lepkave, pracujeme s nim proto na dobre pomoucenem vale. po vybaleni z folie jsem mela docela strach, ale nakonec se s nim pracovalo bajecne. jen se rado prilepovalo, takze je treba davat dobry pozor, aby byla pracovni plocha pod testem skutecne dobre pomoucena.
vykrajene pernicky muzeme pro lesk potrit bilkem.
pri vykrajovani jsem se nechala inspirovat vanocnim specialem magazinu Albert a delala knofliky. sklenickou vykrojime kolecko. mensi tlustostenou sklenickou opatrne vtlacime ozdobnou ryhu a slamkou vykrojime knoflikove dirky.
peceme pri 160°-180°C.
pernicky zmekly ani ne za ctvrnact dni. ulozili jsme je do kameninove misy, pridali prekrojene jablicko a zadelali alobalem.

zdroj: http://www.kitchenette.cz/clanek/121-vanocni-pernicky

4 comments:

  1. perníčky jsou prostě nejlepší! dáváme je i na stromeček. jak se tak dívám, tak myslím, že máme hooodně podobný recept, právěže taky bez tuku. Nechci se vytahovat, ale máme skvělý perníčky. Ale hlavně si myslím, že máme super spíš, protože naše perníčky jsou tvrdý asi tak 2 hodiny, pak jsou super měkounký :-) i jsme se museli nechávat oschnout, aby se na stromku nelámaly. A hlavně bych do nich necpala kakao (to se někdy dělá kvůli barvě). uááá, já se tak těším až je za týden budeme píct, zase asi udělám i chaloupku :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a nedodala bys mi recept? :) nebo myslis, ze jsou dostatecne podobne, ze to ani neni potreba? my prave doma pernicky nikdy nedelali a pritom je mam rada. ja nevim, proste nemame tu tradici. ale ja to hodlam zmenit :D
      kakao do pernicku?? to je... ja nevim, fakt divny.

      Delete
    2. jo, dodám, to ví že ano :-) btw. z kila mouky je to mega dávka, my děláme myslím z 0,6 a i to je moc.
      musí to být hned? opravuju čtvrtletky a zítra jedu pryč.

      Delete
    3. hned urcite ne :) kdyz mi to posles mailem, tak ti to sem hodim, at se to snadno najde :)

      Delete