Friday, 28 December 2012

makronky



testo:
3 bilky
50 g krupicoveho cukru
200 g mouckoveho cukru
110 g strouhanych mandli
25 g kakaa

na spojeni:
1) pomerancova marmelada (ja ji rozvarila a po odstaveni prilila trochu portskeho)
2) lemon curd
citronova stava
zakysana smetana

bilky uslehame s krupicovym cukrem na tuhy snih. do nej opatrne vmichame smes prosateho mouckoveho cukru, kakaa a na jemnou moucku mletych mandli (kupovane mlete mandle je treba jeste jednou projet mixerem). vysla mi z toho prekvapive tuha smes, ale nenechala jsem se zastrasit, testem naplnila cukrarsky sacek a na pecici papir vyrabela... tvary. nevedela jsem, jestli mam tlacit na jedno misto a nechat testo roztect se do kolecka nebo delat spiralky. nejlepe asi vypadalo, kdyz jsem to tak trochu zkombinovala a spiralku nebo kolecko tvorila se sackem velmí nizko nad pecicim papirem, vlastne zaborenym v teste. makronky se moc neroztecou, spis trochu vyskoci do vysky. nicmene sve tvary tvorte s dostatecnym rozestupem, protoze pokud nechcete mit hovnousky, tak vlhkou lzickou muzete hromadky testa zplostit do placky. protoze se nam hovnousci libili, tak jsem dostala narizeno jich par nechat v puvodnim stavu, ale ostatni jsem lzickou upravila do pozadovaneho tvaru.
makronky nechte na plechu zaschnout. kdyz zvladnete dokonale kolecka bez nutnosti uprav, tak pocitejte s pul hodinu az hodinou. pokud budete upravovat mokrou lzickou, tak jeste dele.
makronky pecte asi 10 minut pri 160°C. az se vam bude zdat, ze jsou, zkuste jednu odlepit. kdyz to nepujde nebo na papire zustane prilnute dno, tak je do trouby jeste na chvilku vratte. dobre upecena makronka se po chvilce vychladnuti odlepi velmi dobre.

cast makronek jsem plnila pomerancovou marmeladou s portskym, ale vice rodine chutnala varianta, kdy jsem smichala dve lzicky lemon curd (citronovy krem), jednu lzicku zakysane smetany a dle chuti jeste dokyselila citronovou stavou. makronky jsou pomerne sladke, takze nakysla napln to trochu osvezi. na fotce mam makronky jeste neslepene.
makronky je dobre nechat par dni ulezet.

zdroj magazin Albert


No comments:

Post a Comment