Friday, 7 December 2012

Masterchef: fusion

Křepelčí sous-vide s pyré z mladého hrášku

Křepelčí stehna a prso, šalotka, křepelčí kosti, lusky mladého hrášku, sůl, pepř, máslo

Křepelčí stehna vykostíme a naplníme fášom z křepelčích prsou a šalotky. Naplníme si dvě stehna a jedno prso. Z kosti a odřezků si uděláme vývar a zabalíme do streč folie a jemným tažením pošírujeme. K tomu podáváme pyré z lusků mladého hrášku. Lusky uvaříme v osolené vodě a vymixujeme s máslem a trochou vývaru z křepelek. Osolíme a opepříme.

Omáčka

Máslo, šalotka, tymián – stopky i lístky, rozmarýn, bílé víno, máslo, cukr.

Na másle si opečeme šalotku, stopky z tymiánu a stopku rozmarýnu. Zalijeme bílým vínem. Víno necháme vyvařit a přidáme vývar z křepelek. Redukujeme a potom přecedíme. Když je zredukové, zahustíme kostkami studeného másla. Trochu ocukrujeme a přidáme jemné lístky tymiánu.

Batáty, máslo, vývar z křepelky, máta.

Uvaříme si batáty a připravíme z nich pyré. Do brambor přidáme máslo a vývar. Před podáváním do pyré zamícháme nakrájenou mátu.

Krevety, máslo, česnek, chilli.

Krevety si očistíme a zbavíme střívka. Dáme rozpálit máslo na pánev, kvůli chuti přidáme dvě slupky česneku a chilli. Zprudka opečeme krevety. Podáváme s batatovým pyré.


Pražma na asijský způsob s mrkvovým pyré a citrónovou chřestem s omáčkou z mušlí

Mušle, olej, šalotka, mrkev, česnek, levandule, citronová tráva, bílé víno.

Mušle dáme vařit do vývaru připraveného z na oleji orestované šalotky, mrkve, česneku, levandule, citrónové trávy a bílého vína.

Pražma, nastrouhaný zázvor, sůl, olivový olej, limetková kůra, bílé víno, mrkev, výhonky mladého hrášku, koření, citronová šťáva, olivový olej, zakysaná smetana, citronová kůra
kari koření.

Pražmu vyfiletujeme, filety namarinujeme v marinádě z nastrouhaného zázvoru, soli, olivového oleje, limetkové kůry a bílého vína. Poté opečeme na pánvi kůží první po 20 minutách marinování. Mrkev si hrubou škrabkou nakrájíme na plátky, šikmo nakrájíme na úzké nudličky, oblanšírujeme, smícháme s výhonky mladého hrášku, solí, pepřem, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Vývar z mušlí scedíme, přidáme na pánvičku s orestovanou šalotkou, chvíli redukujeme, přidáme zakysanou smetanu, rozmixujeme a přecedíme. Zelenou chřest si oblanšírujeme, zchladíme ve studené vodě, přesuneme na pánev s olejem, zastrouháme s citronovou kůrou a mírně orestujeme.

Z vývaru z mušlí vybereme mrkev, přidáme orestovanou šalotku, trochu vývaru z mušlí, dochutíme kari kořením a vše rozmixujeme do hustého pyré.


Telecí svíčková pošírovaná v červeném víně s bramborovou kaší s červeným rybízem, cuketou a omáčkou z červeného vína

Telecí panenka, červené víno, skořice, mletý zázvor, badyán, hřebíček, čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř.

Celou lahev vína nalijeme do hrnce a spolu se skořicí, mletým zázvorem, badyánem, hřebíčkem, čerstvým tymiánem a rozmarýnem. Víno přivedeme k varu. Vložíme osolenou a okořeněnou telecí panenku a postupně otáčíme, abychom maso z každé strany zatáhli varem.
Stáhneme z ohně a necháme dojít ve víně při teplotě 70 °C, dokud maso uprostřed nemá teplotu cca 45 °C. Potom vyjmeme, zabalíme do fresh fólii, aby si udrželo válcovitý tvar, propíchneme a necháme odpočívat až do podávání.

Kaše

Brambory, smetana, máslo, rybíz, sůl, pepř.
Brambory si uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupeme a rozmačkáme, přilijeme teplou smetanu a propasírujeme přes jemné síto. Do brambor přidáme hodně másla. Osolíme a opepříme. Pro kontrast k bohatosti chuti přidáme pár kuliček rybízu.

Cuketové závitky

Cuketa, sůl, pepř, olivový olej, šalotka, tymián.

Škrabkou na brambory z cukety nakrájíme dlouhé plátky. Osolíme a opepříme a naložíme do olivového oleje. Druhou cuketu nakrájíme na silnější obdélníky, které orestujeme na pánvi se šalotkou, olivovým olejem, tymiánem, pepřem a solí. Cuketové obdélníky zabalíme do cuketový plátků.

Omáčka

Červené víno, máslo, smetana, případně višňový džem.

Víno, ve kterém se dělalo telecí maso, necháme svařit, přecedíme a vmícháme máslo a smetanu – nesmí se už vařit! Pokud je omáčka příliš kyselá, osladíme ji višňovým džemem.

Kachní prsa s meruňkovo-mandlovou krustou, bramborovým pyré se šalvějí, omáčkou z bílého vína a grilovanou chřestem

Kachní prsa, čerstvé meruňky, oloupané mandle, hnědý cukr, sůl, pepř.

Kachní prsa si odblaníme, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi ze strany kůže dokřupava. Mandle umeleme a přidáme k nim meruňky (nakrájené a podušené na hnědém cukru). Touto hustou hmotou potřeme prso na tloušťku 1–2mm, jen ze strany kůže a dáme dojít do trouby na gril na 200 °C na 10 minut aby zůstali uprostřed růžové.

Brambory, máslo, šalvěj, česnek, zakysaná smetana, cibulka, petrželová nať.

Brambory si uvaříme ve slupce, přidáme máslo, ve kterém jsme přehřálo šalvěj a česnek, přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme na hustou kaši, do které přidáme nakrájenou cibulku a petrželku.

Bílé víno, hnědý cukr, vývar, máslo.

Na omáčku dáme vařit bílé víno s hnědým cukrem, vyredukujeme na hustší sirup, do kterého přidáme 1:1 vývar, a dále redukujeme na sirup, do kterého pak zašleháme studené máslo.

Vývar

Odřezky kachních prsou, cibule, česnek, odřezky chřestu, rajčata, hrášek, rozmarýn, petrželová nať, sůl, pepř.

Orestujeme si odřezky z kachních prsou, cibuli, česnek, chřest (odřezky), rajčata, hrášek, rozmarýn, petrželku, sůl a pepř.


Filet ze svíčkové s falešnými maki rolemi

Avokádo, chřest, krevety, chilli, česnek, wasabi, sezamový olej, černý sezam.

Maki rolky

Škrabkou si uděláme plátky z avokáda. Na plátky dáme oloupaný chřest, krevety marinované v chilli, česneku, wasabi a sezamovém oleji. Zamotáme do rolky a zabalíme do fresh fólie. Vaříme 4 minuty. Potom vybalíme z fresh fólie a celou rolku obalíme v černém sezamu.

Steak, sójová omáčka, javorový sirup, petrželová nať.

Maso marinujeme v sójové omáčce, javorový sirup a petrželové nati. Děláme na medium.

Pyré ze sladkých brambor

Brambory, vanilková smetana, sůl, pepř.
Uvařené brambory dochutíme vanilkovou smetanou, solí a pepřem. Rozmixujeme a uděláme pyré.

Omáčka

Šalotky, mrkev, marináda, která byla použita na steak, hlavy z krevet, smetana, voda, petrželová nať.

Základ: šalotky, mrkev, marináda na steak, hlavy z krevet, přidáme smetanu a vodu, aby byla správná konzistence – rozmixujeme, propasírujeme a dochutíme petrželkou.

Jako ozdobu použijeme výhonky hrášku, blanšírovaný chřest a mladou mrkev.


zdroj: http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/recepty-z-mysteryboxu.html

No comments:

Post a Comment