Saturday, 8 December 2012

Chinois

Těsto: 100 ml mléka - 15 g droždí - 2 vejce - 50 g cukru - 90 gmásla - 400 g hladké mouky - špetka soli

Creme patissiére: 3 žloutky - 100 g cukru - 50 g hladké mouky - 500 ml mléka - vanilka

Smícháme cukr se žloutky a vše utřeme do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku. Do mléka nasypeme vanilkový cukr a přivedeme k varu. Poté pomalinku, za stálého míchání, vlijeme do žloutkové směsi. Směs pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni stále mícháme do ztuhnutí. Poté necháme zcela vychladnout.
Na těsto si musíte nejdříve připravit kvásek. Do vlažného mléka přidáte trochu cukru, rozdrobíte droždí, dobře promícháte, zaprášíte moukou, zakryjete utěrkou a odstavíte k teplu. Za 10 až 15 minut by měl kvásek vykynout. Nevykynul vám? Možná bylo mléko moc studené nebo naopak horké.

V míse smíchejte prosátou mouku se zbytkem cukru a špetkou soli, uprostřed udělejte důlek, do kterého přidejte kvásek, rozšlehaná vejce a rozpuštěné vychladlé máslo. Vařečkou vypracujte těsto. Když je těsto hladké, pevné, nelepivé a dělají se na něm bubliny, je hotové. Těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi dvě hodiny.

Poprašte pracovní desku moukou a z vykynutého těsta odřízněte asi třetinu. Z této části vyválejte tenkou placku, kterou vyložíte dno kulaté dortové formy.

Zbylé těsto vyválejte na co největší tenkou placku ve tvaru obdélníku. Celou plochu potřete vychladlým krémem a posypte třeba rozinkami nebo čokoládovými pecičkami.

Poté těsto srolujte do válečku a odkrajujte z něj asi 4 cm široké šneky, které naskládejte do formy tak, aby mezi jednotlivými kousky bylo trochu volného místa. Povrch potřete rozšlehaným vejcem.

Do stále ještě nezapnuté trouby dejte misku s vařící vodou, vložte formu s těstem, zavřete a hodinu neotvírejte. Těsto vám dokyne a vyplní celou formu.

Po hodině formu i misku vyndejte a troubu předehřejte na 180 °C. Povrch těsta opět potřete rozšlehaným vejcem, Chinois vložte do horké trouby a pečte asi 30-35 minut. Občas nakoukněte, aby vám povrch moc nezhnědnul. Pokud by tuto tendenci jevil, zakryjte jej preventivně alobalem.

Po vyjmutí z trouby nechejte briošku lehce vychladnout, poté ji opatrně vyndejte z formy a položte na mřížku.

Po úplném vychladnutí můžete povrch potřít glazurou z moučkového cukru rozpuštěného v trošce vody, případně ještě posypat granulovaným cukrem (Francouzi jej nazývají „Sucre en grains“, Němci mu říkají „Hagelzucker“).

http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html

2 comments:

  1. další z receptů, co chci někdy vyzkoušet...až dopíšu tu dnešní seminárku, tak ti pošlu odkazy na stránky s vařením, který více či méně sleduju ;-)

    ReplyDelete