Tuesday, 27 November 2012

Masterchef: antipasti a primi piatti

Plněné kalamáry s prosciutto a baby špenátem

Kalamáry, prosciutto, špenát, máslo, šalotka, česnek, citronová šťáva, rukola, cherry rajčata, jarní cibulka, olivový olej, balsamico, sůl, pepř

Kalamáry očistíme a zbavíme hlavy. Plníme plátkem prosciutto, kam vložíme špenát restovaný na másle, šalotce a česneku. Prosciutto i s česnekem srolujeme a rolky vložíme do kalamáry. Kalamáry osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Poté vložíme do trouby na 5 minut na 200 °C. Při podávání je pokapeme citronovou šťávou. K tomu podáváme salát z rukoly, cherry rajčat a jarní cibulky. Zálivku si uděláme z olivového oleje, balsamico, soli a pepře.


Plněné ravioli v rajčatovo-celerové omáčce

Těsto: 2 vejce a 200g hladké mouky

Uděláme si těsto a vykrajujeme ravioli.

Náplň: žampiony, šalotka, česnek, Lučina, pažitka ,sůl, pepř, nadrobno nasekané žampiony orestujeme na šalotcea česneku. Necháme vychladnout a přecedíme přes sítko, abychom se zbavili tekutin. Přimícháme sýr Lučina, nadrobno nasekanou pažitku, sůl a pepř. Plníme do raviol a poté ravioli uvaříme

Omáčka: šalotka, řapíkatý celer, rajčata, sušená rajčata, česnek, chilli papričky, bílé víno, sůl, pepř, cukr, parmezán

Na šalotce opečeme řapíkatý celer, rajčata zbavená slupky nakrájená na malé kostičky, sušená rajčata, česnek a trošku chilli papričky. Zprudka opečeme a podlijeme bílým vínem. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec do omáčky nastrouháme trochu parmezánu. Ravioli vhodíme do omáčky a promícháme.


Tortellini se žampionovo-slaninovou náplní a rajčatovo-kaparovou smetanovou omáčkou

Těsto: 200g hladké mouky. 2 vejce, lžíce olivového oleje, voda podle potřeby

Zpracujeme si hladké těsto, které pořádně prohněteme. Necháme odpočinout 20 minut v chladu.

Náplň: šalotka, olej ze sušených rajčat, žampiony, Pancetta, sůl, pepř, parmezán, máslo

Šalotku si zpěníme na oleji ze sušených rajčat dorůžova. Najemno nakrájíme žampiony a pancettu a přidáme k šalotce. Dochutíme solí a pepřem. Vmícháme parmezán.

Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme čtverce o velikosti 8x8 cm. Naplníme a vytvoříme tortellini. Uvaříme v osolené vodě asi 5–6 minut. Okapané přesuneme do rozškvařeného másla.

Omáčka: šalotka, olej ze sušených rajčat, sušená rajčata, rajčata, sůl, pepř, kapary, smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana

Osmažíme šalotku na oleji ze sušených rajčat a přidáme najemno nakrájená sušená rajčata, 2 větší oloupaná rajčata rozkrájená na malé kostičky, osolíme a opepříme. Dusíme, dokud nevznikne omáčka. Přidáme celé kapary, zjemníme lžící šlehačky nebo smetany. Před podáváním tortellini dáme do omáčky (i s máslem, na kterém jsme je pražili). Promícháme a dáme na talíř.

Ozdoba: petrželová nať, olej, prosciutto

Otrháme petrželku, kterou dáme do sítka, rozpálíme olej, ponoříme ji do oleje a počkáme, dokud neztmavne a není křupavá. Doplníme Prosciutto, který opražíme na pánvi, aby se udělal chips a byl rovnoměrně opražený. Natrháme na menší kousky a přeložíme jím tortellini. Posypeme petrželkou připravenou v oleji.


Kalamáry smažené v těstíčku s listy radicchia, čerstvého špenátu a slaninové chipsy se zálivkou z balsamico

Kalamáry, koření, mouka, olej

Kalamáry očistíme, vykucháme a propláchneme ve studené vodě. Osušíme, nakrájíme na kolečka silná 1cm. Opepříme a poprášíme moukou.

Těstíčko: 1 vejce, najemno nastrouhaný parmezán, lžíce hladké mouky

Kalamáry obalíme a smažíme na velmi rozpáleném oleji do světle růžova. Listy radicchia, listy špenátu, rozkrájené žlutá cherry rajčata a listy rokety smícháme do salátu. V misce si uděláme zálivku: olivový olej, cukr, sůl a tmavé balsamico, vyšleháme metličkou do mírného zhoustnutí. Na talíři přelijeme salát touto zálivkou, přidáme kalamáry (osmažené), dozdobíme praženou pažitkou a slaninové chipsy.

Restované kalamáry se špenátem

Kalamáry, olivový olej, sůl, pepř, cherry rajčata, česnek, špenát

Kalamáry očistíme, omyjeme, vysušíme a nakrájíme na proužky. Na sucho si rozpálíme pánev, kroužky prudce orestujeme asi 2 minuty. Zakápneme olivovým olejem, promícháme a odstavíme. Osolíme a opepříme. Podáváme s grilovanými cherry rajčátky, česnekem a blanšírování špenátem.


Ravioli s rajčatovo-špenátovou omáčkou

Těsto: 2 vejce, 100g semmolino mouky, 100g hladké mouky, trošku olivového oleje, trošku vody.
Těsto uhněteme a natenko rozválíme. Rozdělíme si ho na dvě stejně velké kuličky.

Omáčka: šalotka, česnek, olivový olej, mrkev, petržel, rajčata, bílé víno, tmavé balsamico, rajčatová šťáva nebo protlak, sůl, pepř, bazalka.

Najemno nakrájenou šalotku a česnek si orestujeme na olivovém oleji. Přidáme najemno nakrájenou mrkev a petržel a restujeme do změknutí. Přidáme najemno nakrájená rajčata (bez slupky a jadérek), restujeme a podléváme bílým vínem. Přidáme tmavé balsamico. Potom podléváme rajčatovou šťávou (přetlakem). Rozmixujeme, popřípadě zředíme olivovým olejem. Osolíme a opepříme. Nakonec po uvaření přidáme najemno nakrájenou bazalku.

Náplň: plancetta, šalotka, česnek, piniové oříšky, rajčata, bazalka, sůl, pepř, ricotta, máslo

Orestujeme si plancettu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, nadrobno nasekané piniové oříšky, dužinu z rajčat, bazalku, sůl a pepř. Orestujeme.Pak odstavíme a po vychladnutí smícháme s ricottou. Plníme ravioli. Vaříme v osolené vodě asi 6 minut.

Na závěr rozpustíme máslo, přidáme ravioli, promícháme a přidáme omáčku.


Antipasti s pappardelle

Těsto: 200g somollinové polohrubé mouky, 4 žloutky, 2 lžíce oleje, sůl, voda podle potřeby.

Vytvoříme těsto a necháme ho 20 minut odpočinout v chladničce.

Mrkev, řapíkatý celer, petržel, kalamáry, šalotka, olivový olej, sůl, pepř.

Mrkev, řapíkatý celer a petržel nakrájíme na julien. Kalamáry očistíme, nakrájíme, na šalotce osmahneme a smícháme s pappardelle. Zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a podáváme.


Tortellini s fetou

Těsto připravíme stejně, jako to, co jsme použili na pappardelle.

Feta, vlašské ořechy, šalotka, česnek, špenát, rukola.

Fetu smícháme s nadrcenými vlašskými ořechy. Na pánvi zpěníme šalotku a česnek a vsypeme hrst špenátu a rukoly. Ihned dáme dolů z ohně a přikryjeme pokrývkou. Necháme odstát, vyždímáme zbytečnou vodu a tuk a smícháme s fetou. Z těsta si vytvoříme čtverce na tortellini. Do středu vložíme trochu náplně a vytvoříme tortellini. Vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou.

Omáčka: 250 ml smetany na šlehání, šalotka, petržel, sůl, pepř, vinný ocet.

Smetanu na šlehání vaříme spolu s pokrájenou šalotkou a petrželkou. Redukujeme. Potom rozmícháme ponorným mixérem. Propasírujeme, dochutíme solí a pepřem a vinným octem. Přelijeme tortellini.


Salát z mrkve a okurky s křupavými kalamáry

Mrkev, okurka, chilli paprička, kalamáry, mouka, růžový pepř, sůl, rostlinný olej, olivový olej, bílý vinný ocet, petrželová nať.

Z mrkve a okurky nakrájíme škrabkou dlouhé plátky po celé délce. Smícháme s nasekanou chilli papričkou. Kalamáry očistíme, nakrájíme na kousky a obalíme v mouce ochucené v hmoždíři rozdrcený růžovým pepřem a solí. V hrnci rozpálíme rostlinný olej, z olihně oklepeme přebytečnou mouku a smažíme necelou minutu. Salát ochutíme olivovým olejem, bílým vinným octem, solí a růžovým pepřem. Zamícháme s nasekanou petrželkou a na vrch naskládáme kalamáry.


Ravioli plněné červenou řepou a ricottou s kalamáry a šalvějový máslem

200g hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, ricotta, červená řepa, parmezán, bazalka, šalotka, česnek, sůl, pepř, máslo, šalvěj, kalamáry

Těsto: Do hromádky dáme 200 g hladké mouky, přidáme 1 celé vejce a 2 žloutky a vypracujeme těsto. Pokud se nespojí, přidáme trošku vody. Dáme odpočívat zabalené v potravinové fólii do lednice na 20 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme ricottu, na kostičky nakrájenou vařenou červenou řepu, nastrouhaný parmezán a nasekanou bazalku. Orestujeme šalotku s česnekem a vmícháme do směsi. Osolíme a opepříme. Z těsta pomocí strojku vytvoříme 2–3 mm tenký plát, aby skrz něj byla vidět ruka. Velkým kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kruhy. Do středu všech dáme lžičku náplně, kolem potřeme žloutkem a slepíme. Vaříme v osolené vodě cca 4 minuty. Rozpustíme si máslo s natrhaných šalvějí a ravioli v něm doděláme. Očištěné kalamáry nakrájíme na kolečka, orestujeme na pánvi spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a podáváme s raviolami.


Fenyklový salát s citrusovými segmenty plněným olihní a domácí majonézou

Čerstvý fenykl, pomeranč, grepfruit, mladý špenát, kalamáry, Prosciutto, mouka, olej

Majonéza: 3 žloutky, 200 ml olivového oleje, 3 ančovičky, šťáva z půly citrónu, hrst nastrouhaného parmazánu, ½ lžičky sušeného česneku

Vše rozmixujeme ponorným mixérem na hustou majonézu.

Na talíř aranžujeme zeleninu a ovoce. Kalamáry naplníme nádivkou jako ravioli, ale přidáme do ní i nakrájené prosciutto (tímto plníme těla olihní). Chapadla poprášíme hladkou moukou a osmažíme. Majonézu můžeme dát na spodek talíře a na to naskládat salát a kalamáry nebo salát můžeme smíchat s majonézou. Podle chuti.


Špenátové ravioli plněné ricottou, sušenými rajčaty s omáčkou ze 4 druhů sýra

Těsto: čerstvý špenát, hladká mouka, vejce

Špenát spaříme. Pomixujeme na kaši, vyždímáme z něj vodu a z mouky, vajec a špenátu si uděláme těsto.

Nádivka: 200 g ricotta, 5 sušených rajčat, 100 g strouhaného parmezánu, 50 g nastrouhaných piniových oříšků, 5 lístků nakrájené bazalky.

Vše umixujeme na hustou kaši, kterou plníme ravioli.

Omáčka: 250 ml sladké smetany, 50 g gorgonzoly, 50 g ementál, 50 g eidam, 50 g parmezán.

Sýry nastrouháme a rozpustíme ve smetaně. Přidáme hrst čerstvé bazalky a promixujeme ponorným mixérem.


Salát z čekanky a rukoly s kalamáry

Čekanka, rukola, fenykl, citronová šťáva, violetky, kalamáry, česnek, olej, chilli

Salát z čekanky, rukoly, fenykl namočený v citrónu, violetkové chipsy a kalamáry s česnekem v chilli oleji

Ravioli plněné šalotkou, vlašskými ořechy, žampiony a hřiby

Šalotka, olej, žampiony a houby, vlašské ořechy, ricotta, sůl, pepř

Zpěníme šalotku na oleji, přidáme houby a nakonec ořechy. Až směs trochu zchladne, smícháme s ricottou. Osolíme a opepříme.Plníme ravioli.

Omáčka: šalotka, máslo, bílé víno, máslo, šalvěj

Zpěníme šalotku na másle, přidáme 1 dcl bílého vína. Až se odpaří alkohol přidáme postupně celou kostku másla a mícháme. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou šalvěj.


Salát s chřestem a kalamáry

Salát: kalamáry, sůl, pepř, chřest, máslo, rajčata, rukola, baby špenát, olivový olej, balsamico, limetka, šalotka, česnek, slanina.

Kalamáry zprudka opečeme, osolíme a opepříme. Chřest oblanšírujeme a pak orestujeme na másle, osolíme a opepříme.

Rajčata, rukolu, baby špenát smícháme s olivovýmj olejem, osolíme, opepříme a přidáme balsamico a limetku. Posypeme zpěněnou šalotkou a česnekem. Přidáme orestovanou slaninu nakrájenou na plátky. Potom přidáme trochu omáčky z nádivky.

Cannelloni

Mrkev, celer, cibule, olej, máslo, bílé víno, rajčata, sůl, pepř, bazalka, ricotta, špenát, parmezán.

Orestujeme si mrkev, celer a cibuli na oleji, přidáme rozpuštěné máslo, restujeme, zalijeme bílým vínem. Redukujeme. Přidáme rajčata zbavené slupky. Rozmixujeme, osolíme a opepříme. Zredukujeme, necháme jen hmotu a až vychladne, rozmixujeme s bazalkou.

Cannelloni naplníme ricottou, blanšírovaným špenátem, osolíme a opepříme. Posypeme parmezánem a dáme zapéct.


Zapečený fík s prosciutto a jablečnou redukcí

1 čerstvý fík, gorgonzola, mozzarela, prosciutto, jablko, skořice celá, šafrán, citronová šťáva, jablečný džus, rukola, radicchio, sůl, pepř, olivový olej, vinný ocet.

Čerstvý fík si rozřízneme uprostřed do kříže. Naplníme gorgonzolu a mozzarelou. Celý fík obalíme v prosciutto. Na pánvi jej zprudka opečeme a pak doděláme v troubě při 200 °C asi 5 minut. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do hrnce s jablečným džusem, šafránem, celou skořicí a citronovou šťávou. Dusíme do změknutí. Vybereme skořici a umixujeme na hladkou směs.

Salát z rukoly a radicchia
Vinný ocet, olivový olej, sůl, koření, rukola, radicchio.

Podáváme pečeným fíkem a jablkovým pyré.


Ravioli plněné ricottou, opečeným Prosciutto a pažitkou s hřibovým krémem a grilovanými kalamáry

Těsto: 100 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, olivový olej, nádivka, ricotta, opečené prosciutto, sůl, pepř, pažitka, omáčka, žampiony, šalotka, sůl, pepř, smetana, mléko, pecorino.
Žampiony si opečeme na šalotku, přidáme smetanu, rozmixujeme a zjemníme mlékem. Propasírujeme a přidáme pecorino.

Kalamáry opečeme zprudka na oleji. Přidáme česnek a potom petrželku. Osolíme.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/recepty.htm

No comments:

Post a Comment