Tuesday, 27 November 2012

Masterchef: veprove modreho tymu

Vepřové kotlety špikované sušenými švestkami se švestkovou omáčkou

1 kg vepřových kotlet
200 g vypeckovaných sušených švestek
200 g švestkových povidel
250 ml smetany ke šlehání
rozmarýn
sůl, pepř

Vepřové kotlety vcelku a bez kosti prošpikujeme nahusto sušenými švestkami. Pořádně osolíme, opepříme, osmahneme vcelku na olivovém oleji, přikryjeme a dusíme cca 20 minut. Maso vytáhneme a do výpeku přidáme povidla, smetanu a rozmarýn. Provaříme cca 10 minut. Vytáhneme rozmarýn, omáčku promixujeme dohladka a dochutíme solí, případně pepřem. Podáváme s pečenými bramborami, bramborovou kaší nebo rýží.


Vepřový perkelt s haluškami

vepřová plec
cibule
paprika
rajčata
bobkový list
celý nové koření
mletá červená paprika
sůl, pepř
smetana na šlehání
hladká mouka
hořčice
ocet

Na orestované cibuli orestujeme papriku na kostičky, přidáme na kostky nakrájené maso, přidáme mletou papriku, dvě lžíce hořčice a rajčata. Restujeme a zalijeme vodou, přidáme bobkový list, celé nové koření a vaříme doměkka. Když je maso téměř hotové, zamícháme smetanu s moukou a zahustíme omáčku, aby byla středně hustá. Dochutíme octem, solí, pepřem a podáváme s noky (polohrubá mouka, vejce, sůl, voda).


Vepřová kýta se šípkovou omáčkou a knedlíky

vepřová kýta
slanina
máslo
sůl

Vepřová kýta prošpikujeme přerostlou slaninou, stehno nasolíme, stáhneme šňůrkou, aby měla kulatý tvar a orestujeme ji na másle, aby se zatáhla.

šípková omáčka
červená cibule
rozmarýn
jalovec
hřebíček
celá skořice
bobkový list
suché červené víno
kůra z 1 citronu
šípková zavařenina
strouhanka
máslo
sůl, pepř


Šípková omáčka: na sádle orestujeme červenou cibuli dorůžova. Přidáme rozmarýn, jalovec, hřebíček, celou skořici, bobkový list, zalijeme suchým červeným vínem, přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vložíme maso a dusíme doměkka. Poté maso vytáhneme, do základu přidáme šípkovou zavařeninu, převaříme, přidáme strouhanku opražené na másle, převaříme, propasírujeme, dokořeníme, dosolíme a popřípadě přidáme zase přidáme šípkovou zavařeninu a rozmixujeme. Maso podáváme s karlovarským knedlíky.

Knedlík

housky
mléko
máslo
vejce
petrželová nať
pažitka
strouhanka
sůl, pepř

Nakrájené housky opečeme nasucho v troubě, pak zakápneme mlékem, promícháme, přidáme rozehřáté máslo, sůl, pepř, vejce, petrželku a pažitku, popřípadě zahustíme strouhankou. Důkladně promícháme, zabalíme do streč folie, vaříme 20 minut, pak nakrojíme a opékáme jednotlivé porce na másle.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/veprove-zklasiky-modreho-tymu.html

No comments:

Post a Comment