Friday, 30 November 2012

Masterchef: cerveny tym vari pro fotbalisty

Brokolicová polévka a lososový Tartare s karamelizovaným ořechem

brokolice
sůl, pepř

Růžičky brokolice uvaříme v osolené vodě. Nesmíme je rozvařit! Ještě teplou brokolici rozmixujeme s trochou vzniklého vývaru, který pak postupně přiléváme, abychom dosáhli požadované konzistence. Dochutíme solí a pepřem.

Tartare

losos
citronová šťáva
citronová kůra
sůl, pepř
mascarpone
ricotta
pažitka
kopr
hnědý cukr
vlašské ořechy

Čerstvého lososa zbaveného kůže nakrájíme na malé kousky. Ochutíme citrónovou šťávou, kůrou, solí a pepřem.
Smícháme mascarpone a ricottu spolu s pažitkou a koprem. Dochutíme solí a pepřem. Smícháme s lososem, podle potřeby dochutíme citronovou šťávou. Na pánvi rozpustíme trochu hnědého cukru a ve vzniklém karamelu skaramelizujeme vlašské ořechy, které budou v konečném výsledku leskle glazované.


Klasické italské Risotto s cuketou

šalotky
olivový olej
bílé víno
sůl
koření

Orestujeme si šalotky, přidáme rýži a pomalu přiléváme tekutinu (měl být použit vývar, ale použili jsme vodu) za stálého míchání.

Sun blanched cherry rajčata s bazalkou

Děláme v troubě na 90 °C asi 1 a ½ hodiny, aby rajčata zůstala dehydrovaná.


Citrusová omáčka

šťáva z ananasu
karotky
pomeranče
citrony
olivový olej
rajčatový džus


Losos

losos
koření
máslo
šalvěj

Lososa si na pánvi opražíme s kořením a dopečeme ho v troubě na másle a šalvěji. Jako přílohu podávame risotto a rajčata.


Fotbalový dort

Korpus

180 g hladké mouky
180g cukr
6 vajec
½ kypřícího prášku
Kůra z 1 citronu

Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Mouku, prášek do pečiva a kůru smícháme a jemně zapracujeme do vyšlehaných vajec. Vlijeme do formy a pečeme při 170 ° C do upečení. Zda je korpus hotový, zjistíme lehce pomocí párátka.

Krém

½ smetany na šlehání
400 g mascarpone
200 g moučkového cukru
200 g borůvek
200 g rybízu
2 žloutky

Ušleháme si smetanu. Do mascarpone zamícháme cukr a 2 žloutky. ¼ vyšlehané smetany zamícháme do mascarpone na zředění. Zbytek smetany jemně společně s ovocem zamícháme.

Vychladlý korpus vrátíme zpět do formy a vylijeme na něj připravenou směs. Dáme ztuhnout.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/cdcdcdcdc.html

No comments:

Post a Comment