Wednesday, 21 November 2012

pokus o cheesecake c 1

na korpus:
150 - 250 g anglickych susenek znacky Albert
70 - 140 g masla

na napln:
1 velka lucina
1 plnotucny tvaroh
60 g cukru
3 vejce
pozn. naplne mi prislo malo, priste pouziju o tvaroh nebo dalsi velkou lucinu vic.

susenky dame do sacku a nadrtime je valeckem, nemusi byt uplne na padrt, pripadne vetsi kousky rozdrtime rukou... smichame s rozpustenym maslem. mela by nam vzniknout smes, ktera se bude hrudkovat.

formu si vylozime pecicim papirem a susenkovou smes natlacime rukou do podoby korpusu. cheesecake se pece ve vodni lazni, nedoporucuju proto klasickou dortovou formu s oddelavacim dnem. pokusila jsem se ji oblozit alobalem, ale ani tak nebyla dokonale vodotesna a korpus se mi ze spodu malicko promacel.
korpus muzeme dat vychladit do lednice nez udelame krem nebo ho naopak muzeme nechat zapect na deset minutek v troube, pokud touzime po krupavejsim zazitku.

tvaroh, lucinu a cukr opatrne vymichame, aby se nam spojily v hladky krem. davame si pozor, abychom do nej pri michani nedostali moc vzduchu. nakonec pridame hezky jedno po druhem i vejce. smes nalijeme na korpus. nadobu vlozime do plechu s vyssim okrajem, do ktereho nalijeme varici vodu.

peceme asi hodinu pri 160°C dokud neni cheesecake nahore nazlatly. to by byl tedy  idealni stav, ja ho pelka spis hodinu a pul. ke konci jsem byla netrpeliva, tak jsem teplotu zvysila na 175° a nestacila se divit, jak mi cheescake vyskocil a po vytazeni z trouby zase padnul. nastesi na vysledny efekt to nemelo vliv :D

cheesecake by mel byt tuhy a hutny ale zaroven rekneme kremovy. pokud ho prepecete, muze prasknout (to ale snadno zamaskujete treba rozmixovanymi jahodami :)). pokud ho budete pect na vyssi teplote, zhrudkuje  se a vysusi a vznikne vam klasicky cesky tvarohovy kolac :) vodni lazen se doporucuje kvuli udrzeni stabilni teploty (a take proti vysuseni), stejne tak do trouby co nejmene nakukujte... cheesecake nechte vychladnout v pootevrene troube, jeste trochu dojde. nejlepsi je az druhy den.

obmen je mnoho. korpus se da delat z ruznych susenek, daji se do nej pridat treba zkaramelizovane orechy. na naplne/ kremu se da dat limetka, karamel... fantazii se meze nekladou :)


zdroj: http://www.labuznik.cz/clanky/cheesecake-po-cesku/, http://www.apetitonline.cz/recepty/3413-zakladni-cheesecake.html

No comments:

Post a Comment