Friday, 30 November 2012

Masterchef: modry tym vari pro fotbalisty

Brokolicovo-pórková polévka s petrželovým pestem

olej
cibule
pórek : brokolice 1:1
sůl, pepř
česnek
smetana na vaření
máslo
mléko
brambory

Do hrnce si dáme olej, osmahneme cibulku s pórkem, přidáme brambory, česnek, orestujeme a podlijeme vodou. Přidáme brokolici a spolu vaříme do změknutí. Směs rozšleháme ponorným mixérem a zjemníme smetanou a mlékem. Na konci, před podáváním přidáme kousek másla.

Petrželové pesto

petrželová nať
baby špenát
olivový olej
stroužek česneku
piniové oříšky
parmezán

Spolu rozmixujeme.

Podáváme spolu se svitky, bílou ředkvičky a na hrubší nakrájeným pórkem osmaženým na másle.


Špenát k lososovi

máslo
baby špenát
sůl, pepř
balsamico

Na másle krátce orestujeme baby špenát, osolíme, opepříme a přidáme trochu balsamico.


Svítek k s parmezánem a bylinkami

žloutky
sůl
máslo
polohrubá mouka
bílky
petrželová a celerová nať
parmezán

Žloutky vyšleháme se solí, přidáme máslo a polohrubou mouku. Bílky si vyšleháme do tuha. Bylinky (petrželová a celerová nať) rozsekáme najemno, nastrouháme parmezán a vše smícháme dohromady. Těsto musí být vláčné, aby šlo pěkně rozetřít na vymazaný pekáč. Pečeme dorůžova. Před podáváním nakrájíme na kostky.

Pažitkovou omáčka k lososu

žloutky
šlehačka
sůl
bílé víno / citronová šťáva
koření
pažitka

V páře si rozšleháme žloutky se šlehačkou, osolíme a mícháme do té doby, dokud nezhoustne. Dochutíme bílým vínem nebo citrónovou šťávou, solí, pepřem a přidáme pažitku.

Bramborovo-celerové pyré

brambory
celer
mléko
sůl
smetana
máslo

Brambory si uvaříme v osolené vodě. Celer si uvaříme v mléce. Po uvaření je spolu propasírujeme, smícháme a zjemníme trochou smetany, mlékem a máslem.


losos

losos
sůl, pepř
citronová kůra
olivový olej
citronová šťáva

Lososa si naporcujeme, ponecháme na něm kůži. Osolíme, opepříme a nahrubo nastrouháme citrónovou kůru. Potřeme trochou olivového oleje. Zprudka osmahneme kůží dolů, přeložíme na plech, kůží nahoru a pečeme asi 8–10 minut na 200 °C. Před podáváním pokapeme citrónovou šťávou a dochutíme solí.

Grilovaná cherry rajčátka

cherry rajčátka
olivový olej
cůl, koření

Cherry rajčátka dáme na plech, polijeme olivovým olejem, solí, kořením. Grilujeme asi 20 minut, dokud nám nepopraskají.


Dort

Spodní korpus

10 vajec
10 PL krystalového cukru
10 PL polohrubé mouky
10 PL vlažné vody
2 lžičky prášku do pečiva

vrchní korpus

7 vajec
7 PL krystalového cukru
7 PL polohrubé mouky
7 PL vlažné vody
1 a ½ lžičky prášku do pečiva

Vyšleháme si žloutku s cukrem. Všleháme vodu, přidáme mouku s práškem do pečiva a jemně vpracujeme tuhý sníh z bílků.

Náplň

500 ml smetany na šlehání
1 kg mascarpone
2 vanilkové lusky
Amaretto
12 plátků želatiny
200 g moučkového cukru (podle chuti + / -)

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha. Přidáme mascarpone, vanilku a želatinu, kterou jsme rozehřáli v teplé vodě.

Korpusy pokropíme Amarettem, natřeme nahusto malinovým džemem, potřeme náplní a na ni naskládáme jahody a banány (na jeden korpus jahody, na druhý banány).


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/temito-recepty-si-chtel-viktorku-ziskat-modry-tym.html

No comments:

Post a Comment