Tuesday, 27 November 2012

Masterchef: prazma Romana Pauluse

Kaše z kandovaného lilku

Suroviny:

500 g lilku
40 g práškového cukru
štáva z jednoho citrónu
1česnek
tymián, sůl, pepř,
60 ml oleje z lískových ořechů

Postup:

Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, marinujeme práškovým cukrem, citrónovou šťávou a najemno nasekaným česnekem. Pečeme přiklopené v troubě při 200 °C cca 40 minut. Průběžně mícháme, až je lilek zkaramelizovaný a měkký. Po upečení přendáme ještě teplý lilek do mixéru a rozmixujeme na kaši, pomalu přidáme ořechový olej a získáme tak jemnou konzistenci. Pokud je potřeba, dáme pyré do hrnce a ještě vyvaříme přebytečnou tekutinu.


Nudlové taštičky plněné hráškovým pyré

Suroviny:

100 g šalotky
300 g zelený hrášek
200 ml smetana
300 g hrubá mouka
4 vejce
50 g másla
1 pl oleje
sůl, pepř, hráškové výhonky


PŘÍPRAVA/ PODÁVÁNÍ:

Z mouky, vajec a oleje si připravíme nudlové těsto, zabalíme do kuchyňské fólie a necháme odležet v lednici 2 hodiny. Na másle si orestujeme šalotku dosklovata a přidáme zelený hrášek, přidáme smetanu a krátce povaříme, poté rozmixujeme kuchyňským mixérem a propasírujeme skrze sítko. Z nudlovlového těsta a náplně si připravíme stejně veliké taštičky, 5 na porci, které vaříme 3 minuty v osolené vodě.

Filet pražmy královské s kaší z kandovaného lilku

Suroviny:

2x pražma 600–800g
4x malý artičok
100 g vařené červené řepy
šalotka, červený vinný ocet

Postup:

Pokrm se skládá z lilkové kaše, pečeného filátka pražmy, vařených a orestovaných artičoků, dále raviolky plněné hráškovým pyré. A ragú z červené řepy. Recepty na lilek a raviolku v dalších prílohách.

Mušlová omáčka

Suroviny:

1 kg mušlí slávek + skelety z mořských plodů
50 g česneku
2 ks cibule
1 ks celeru
100 g stonků petržele
300 g řapíkatého celeru
0,5 l bílého vína
1 l rybího vývaru
2 l smentany
2 ks citrónu oloupaný, pouze dužina
200 g másla
bílý vinný ocet na zastříknutí, olivový olej, sůl, pepř
divoké koření

Postup:

Na olivovém oleji lehce orestujeme česnek, přidáme skelety
mořských plodů, opět krátce orestujeme a přidáme nakrájenou zeleninu, divoké koření, zastříkneme octem, zredukujeme. Přidáme bílé víno, zredukujeme, poté rybí vývar, okrájené citróny a vaříme cca. 20 minut. Na konec přidáme smetanu a svaříme na potřenou hustotu, nebo lehce zahustíme francouzským máslem (máslo-mouka). Dochutíme, přecedíme a na závěr zamixujeme kostku másla.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/romana-paulus-vyskolil-soutezici-se-svou-prazmou-kralovskou.html

No comments:

Post a Comment