Tuesday, 27 November 2012

Masterchef: Korbelicuv afrodiziakalni dezert

uvazovala jsem, jestli sem tenhle recept vubec davat, protoze jako celek ho urcite nikdy delat nebudu. na druhou stranu je ale tak nevsedni, ze se na nej clovek muze podivat jako na zajimavost a treba i inspiraci :)


Parfé z bílé čokolády, kokosový chilli sorbet, mango pyré, čokoláda s wasabi a dehydrovaná čokoláda (4 porce):

300g bílé čokolády
200g šlehačky (33%)
50g želatiny
250g manga (může být i mražené)
80g cukru
50g horké čokolády
100g šlehačky (33%)
1 vejce
250g kokosové dřeně
100g glukózy
5g wasabi pasty
50 horké čokolády
Wonton těsto

Parfé si připravíme z bílé čokolády, smetany a želatiny. Čokoládu rozpustíme, vyšleháme smetanu, přidáme rozpuštěnou želatinu, smícháme a dáme do mrazničky zatuhnout. Z čerstvého manga si připravíme pyré, želé (pyré + želatina).

Dehydrovanou čokoládu si připravíme tak, že rozpustíme čokoládu, přidáme vyšlehaný bílek i žloutek. Čokoláda ale musí být vlažná. Takto připravenou hmotu rozetřeme na plech a při teplotě cca 66°C sušíme do křupava zhruba osm hodin. Z wonton těsta potom připravíme trubičky a následně je vysmažíme v oleji. Trubičky naplníme kokosovo-chilli sorbetem. V hrnci rozpustíme kokosovou dřeň se šlehačkou, přidáme glukózu, nasekané chilli papričky a vložíme do stroje na zmrzlinu.

Domácí varianta je ta, že hmotu vylejeme na plech a dáme do mrazáku. Každou půlhodinu poté promícháme vidličkou, asi 3x – 4x.

Při podávání přidáme čerstvé kousky manga a wasabi čokoládu. Tu si připravíme tak, že si rozpustíme čokoládu, přidáme k ní wasabi a rozetřeme tenkou vrstvu na tvrdou fólii.

http://prask.nova.cz/clanek/novinky/martin-korbelic-vi-jak-uspesne-zacit-rande-prozradil-nam-recept-na-afrodiziakalni-dezert.html

6 comments:

  1. když tam dáš 10 dobrých věcí, tak bude dort 10x dobrý, když 100, tak bude 100x dobrý...aneb jak pejsek s kočičkou pekli dort.
    Já nevím, buďto jsem strašný buran nebo jsem strašně konzervativní, ale připadá mi nesmyslné míchat čokoládu s wasabi a podobně. Teda já se novým chutím už moc nebráním, ale asi mám stále svoje limity.

    ReplyDelete
    Replies
    1. myslim, ze to ma byt fuze zapadniho a vychodniho. v Asii je normalni kombinace sladkeho s palivym. treba arasidy v karamelu s chilli nebo kandovany zazvor... je to hrozne nezvykle, ale jako jo. nevyhledavam to, ale kdyz se na to predem psychicky pripravim, tak si to pak dokazu i vychutnat :))

      me tu spis sokovala ta dehydratovana cokolada. jako susit ji 8 hodin pri 66°C? i kdyby to znelo natolik lakave, ze bych chtela za kazdou cenu zkusit, tak netusim jak. nase trouba teda 66°C fakt neumi a nejake ty susicky ovoce taky nevlastime :)
      jednotlive casti toho dezertu budou jiste dobre, ale delat to dohromady??

      Delete
    2. ale jo, já vím, že čokoláda s chilli je docela běžná, ale mně prostě nechutná :-) kandovaný zázvor mi taky nechutná, je to jako mýdlo, jinak mi nevadí, v čaji a tak, ale nesmí ho být moc, protože Terinku pálí do hubičky:-)
      ta čokoláda je dokonale praštěná. jo a sušička ovoce...docela bych řekla krám na nic. babička ji děsně chtěla, kdysi v tom i sušívala....letos jsme ji po 10 letech vytáhli a i něco sušili. nicméně to není nic, co by bylo nezbytně nutné a nemohlas bez toho žít.
      totéž asi pekárna...teda jakože babička o ní furt mluvila, pak ji dostala k narozkám a nikdy v ní nic nepekla. tak my ji občas používáme. ale to mi přijde teda výrazně praktičtější. já bych ji možná i využila víc, myslím, že bych mohla začít trošku experimentovat, protože ten chleba z toho mi fakt chutná. a hlavně si myslím, že je to super pro lidi třeba s bezlepkovou dietou, kámoška si ji kupovala na koleje, když šla do Prahy na vysokou, aby si mohla píct i tam.

      Delete
  2. ja nevim, ta susicka mi prijde fakt zbytecna. lepsi to ovoce zamrazit, ne?
    par znamych pekarnu ma. myslim, ze to urcite neni uplne marne, obzvlast kdyz nemas troubu. ale osobne mi chleba chutna vic z trouby... ale je fakt, ze kdyz se ti to vymicha i upece v jednom stroji, tak pak mas minimum nadobi a to je super :) a udajne se v tom da delat milion jinych veci, treba marmelada. s temi dalsimi moznostmi pouziti jste uz experimentovali?

    ReplyDelete
  3. marmeládu jsme dělali jednou meruňkovou, jako jo, ségře přišla divná, ale normálně nám zplesnivěla ve skleničkách. navíc nemám dojem, že by to tak nějak výrazně práci usnadnilo nebo urychlilo. a jen na kynutí nebo prostě na míchání těsta...my máme robot a když je třeba, tak mícháme v něm. takže nějak nevím, kdybychom měli větší kuchyň a byla by na lince, tak bychom ji asi používali častěji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jj to si presne rikam. kdyby clovek nemel troubu a robota, tak je to naprosto skvele reseni. a nebo v tom ten chleba pekl treba kazdy tyden a mel to porad vytazene...

      Delete