na zahrade mame nekolik rybizu a v podstate nikdo nevi, co s nimi (marmelada z letoska nam vydrzi hadam jeste jeden rok). rikala jsem si proto, ze by nemuselo byt spatne pristi sezonu udelat takovou mensi letni hostinu na terasce.
toto je moje velmi pracovni menu:
domaci pecivo
terina s rybizovo-brusinkovou marmeladou
lososove jednohubky ozdobene kulickou rybizku
panenka wellington podavana za studena s glazovanym rybizem
rybizovy pie se snehem
piskotova rolada s rybizovym kremem
cokoladove muffiny s rybizovym kremem
kostky rybizoveho zele v horke cokolade
soucasny koncept je svedsky stul a bylo by to v lete, proto se klonim k ciste studene tabuli. maximalne teplou omacku nebo tak neco. rikam si, jestli to nebude rybizove az moc, ale casu na doladeni je spousta :D napriklad vsechny ctyri sladke veci urcite delat nebude... pokud mate nejaky bajecny recept s rybizem, tak budu rada za inspiraci :)
neumím si představit rybízový krém. buď bude strašně kyselí nebo i sladký...my z rybízu už marmeládu fakt moc neděláme, ale zavařujeme ho. většinou ho jíme ke svíčkové místo brusinek. nevím, co je to za nálev, ale nějaký asi obyč cukerný roztok, ale ne moc sladký, protože ten rybíz fakt zůstává kyselý. mamka loni zkoušela jiný recept něco jakože rybíz alá brusinky a bylo to strašně sladké a kořeněné a moc nám nechutnalo. I když si myslím, že tohle je dané nějakým nastavením chutí z rodiny nebo jak to nazvat :-)
ReplyDeleteTaky tenhle kompot dáváme do jednoho koláče, nahoře je kokosová krusta a je to taky dobrota. Prostě podobné těsto jako linecké- 2 pláty, mezi to rozmixovaný rybízový kompot a nahoře více méně sníh s rybízem- hodně hustý.
Ještě jsme dělaly párkrát koláč s rybízem a nahoru sníh (ten má ráda sestra), ale to by možná mohlo odpovídat tomu pie.
Kdysi jsme z rybízu dělávali sirup, ale to je tak 20 let. Teďka ho ještě i zmrazujeme (ale jen trochu), pak to cpeme na nějaké koláče, třeba jen na piškot a tak, většinou kombinujeme s jiným ovocem. A loni jsme dělali pečený čaj, receptů po netu koluje milion, my jsme dělaly bez rumu a ještě (z 2011) asi 3 skleničky máme, šetřím si je na Vánoce :-D
Letos jsme se taky chystali, ale zatím z toho nic nebylo, nicméně nevylučuju, že nějaký neuděláme z toho mraženého ovoce, akorát bychom k tomu přidali jablka a citrusy.
Jo a jeěště mi rybíz strašně pasuje k želatině. Já totiž miluju ovocné želé:-) klidně jen tak v misce. a nebo i na nějaký koláč. I jsem měla ve Světozoru dort s želé a byla tam směs ovoce-mimo jiné i rybíz. Do pudinku ho asi někdy mícháme...A myslím, že nějaká čerstvá šťáva z něj by mohla být super:-)
uáááá, jo, rybíz mám ráda. Já chci léto :-)
ááááá, kyselý, samozřejmě :-)
Deleterybizovy krem miluju. rozetre se vlastne rybizova marmelada s maslem. neprisel mi ani moc kysely, ani moc sladky. ale to bude treba ozkouset. delavala ho babicka pred lety, my nikdy. jen jeste kdybych si to tak mohla ochutnat sama, az se to budu snazit vyrobit :D
Deletepeceny caj jsem nikdy nemela, ale vsichni o tom basni. to bych to taky mela zkusit nekdy vyrobit :)
ja mam k tomu zele takovy nejednoznacny vztah. mam rada jeho chut, ale konzistenci uz mene :))
já mám ráda i tu konzistenci :-) tak rybízový krém, když to říkáš takhle, tak nezní špatně, vlastně si myslím, že ho babička dávávala do jednoho druhu vánočního cukroví, jakási kokosová kolečka s růžovým krémem, asi byl rybízový, nevím, jaký jiný. a dneska jsme měla v kavárně mrkvovo-ořechový dort, to bylo naprosto skvělý :-) vlastně celý víkend s Šárkou jsme se docela cpaly :-)
Deleteto mrkvove testo me docela laka zkusit. a mozna i to s cervenou repou :)
Deletejeeee ja se tak tesim, az zas budu moct jist aspon tak, jak ted pred tou gastritidou!