Tuesday, 27 November 2012

Masterchef: spanelske menu

Gaspacho s hřebenatkou

Brunois:

Ingredience: papriky, cuketa, tymián, olivový olej.
Papriky a cuketu pokrájíme na kostky přidáme tymián a orestujeme na olivovém oleji.

Gaspacho:

Ingredience: cukety, česnek, sůl, koření, papriky, rajčata, střed chleba či bagety, olivový olej.
Papriky ugrilujeme, rajčata oloupeme a všechny ingredience zamícháme a rozmixujeme.

Mušle svatého Jakuba (hřebenatky)

Ingredience: mušle, máslo, olivový olej.
Mušle si zprudka opečeme na másle a olivovém oleji a nakrájíme na tenké plátky.

Dressing na mušle

Ingredience: citrónová šťáva, olivový olej, sůl, koření.
Všechny ingredience spolu rozmixujeme.


Pražma s bylinkovými bramborami a omáčkou

Ingredience: pražma, sůl, koření, brambory, olivový olej, tymián, červená paprika, žlutá paprika, chorizo, zeleninový vývar, šťáva z limetky.

Pražmu si vykostíme, osolíme a okořeníme. Opečeme ji na pánvi kůží dolů cca 3 minuty. Potom si ji přesuneme z pánve na plech kůží nahoru a těsně před podáváním ji dáme ještě zapéct na 2 minuty na 200 °C.

Brambory si vytvarujeme na válečky pomocí vykrajovátka. Následně je chvíli povaříme ve vývaru a poté ogrilujeme na pánvi s olivovým olejem a tymiánem.


Omáčky

Ogrilujeme si červenou a žlutou papriku, dokud nejsou na povrchu černé, zbavíme je kůže a nakrájíme na kostky. Chorizo si také nakrájíme na kostky a spolu s paprikou restujeme v hrnci. Až chorizo pustí šťávu, rozmixujeme. Poté zalejeme trochou zeleninového vývaru. Osolíme a okořeníme a do jedné z omáček přidáme šťávu z limetky.



Crema catalana s pomerančovým čatní, skořicovým chipsem a karamelizovaným pomerančem.

Creme catalana

Smetana na vaření, pomeranče, celá skořice, hřebíček, cukr, vejce


Čatní
Oloupané pomeranče, hnědý cukr, med.
V hrnci ohřejeme všechny suroviny, na konci přidáme šťávu z citrónu a amaretto. Redukujeme na hustou lepkavou hmotu.

Skořicové chipsy
Listové těsto, máslo, cukr, skořice.

Karamelizovaný pomeranč
Pomeranč, cukr, voda.

Postup
Do smetany si dáme koření (celá skořice, hřebíčky), kůru a šťávu z pomeranče a necháme redukovat. Smícháme žloutek s cukrem a pomalu přidáváme přeceděnou zredukovanou smetanu. Troubu si vyhřejeme na 100 °C a na vodní lázni pečeme cca 45 min. Vyválíme si těsto, uděláme si směs z roztopeného másla a skořice, potřeme těsto, zrolujeme rolku a pokrájíme na 5 mm silné kroužky, které vyválíme a dáme péct.

Karamelizovaný pomeranč
Připravíme si hustý sirup, pomeranče nakrájíme na 5 mm silná kolečka, která povaříme v sirupu, dáme na papír na pečeme při 200 °C, dokud nezkaramelizují a neztvrdnou.
Servírujeme s anglickým krémem.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/modry-tym-spanelska-kuchyne.html


No comments:

Post a Comment