Gaspacho s hřebenatkou
Brunois:
Ingredience: papriky, cuketa, tymián, olivový olej.
Papriky a cuketu pokrájíme na kostky přidáme tymián a orestujeme na olivovém oleji.
Gaspacho:
Ingredience: cukety, česnek, sůl, koření, papriky, rajčata, střed chleba či bagety, olivový olej.
Papriky ugrilujeme, rajčata oloupeme a všechny ingredience zamícháme a rozmixujeme.
Mušle svatého Jakuba (hřebenatky)
Ingredience: mušle, máslo, olivový olej.
Mušle si zprudka opečeme na másle a olivovém oleji a nakrájíme na tenké plátky.
Dressing na mušle
Ingredience: citrónová šťáva, olivový olej, sůl, koření.
Všechny ingredience spolu rozmixujeme.
Pražma s bylinkovými bramborami a omáčkou
Ingredience: pražma, sůl, koření, brambory, olivový olej, tymián, červená paprika, žlutá paprika, chorizo, zeleninový vývar, šťáva z limetky.
Pražmu si vykostíme, osolíme a okořeníme. Opečeme ji na pánvi kůží dolů cca 3 minuty. Potom si ji přesuneme z pánve na plech kůží nahoru a těsně před podáváním ji dáme ještě zapéct na 2 minuty na 200 °C.
Brambory si vytvarujeme na válečky pomocí vykrajovátka. Následně je chvíli povaříme ve vývaru a poté ogrilujeme na pánvi s olivovým olejem a tymiánem.
Omáčky
Ogrilujeme si červenou a žlutou papriku, dokud nejsou na povrchu černé, zbavíme je kůže a nakrájíme na kostky. Chorizo si také nakrájíme na kostky a spolu s paprikou restujeme v hrnci. Až chorizo pustí šťávu, rozmixujeme. Poté zalejeme trochou zeleninového vývaru. Osolíme a okořeníme a do jedné z omáček přidáme šťávu z limetky.
Crema catalana s pomerančovým čatní, skořicovým chipsem a karamelizovaným pomerančem.
Creme catalana
Smetana na vaření, pomeranče, celá skořice, hřebíček, cukr, vejce
Čatní
Oloupané pomeranče, hnědý cukr, med.
V hrnci ohřejeme všechny suroviny, na konci přidáme šťávu z citrónu a amaretto. Redukujeme na hustou lepkavou hmotu.
Skořicové chipsy
Listové těsto, máslo, cukr, skořice.
Karamelizovaný pomeranč
Pomeranč, cukr, voda.
Postup
Do smetany si dáme koření (celá skořice, hřebíčky), kůru a šťávu z pomeranče a necháme redukovat. Smícháme žloutek s cukrem a pomalu přidáváme přeceděnou zredukovanou smetanu. Troubu si vyhřejeme na 100 °C a na vodní lázni pečeme cca 45 min. Vyválíme si těsto, uděláme si směs z roztopeného másla a skořice, potřeme těsto, zrolujeme rolku a pokrájíme na 5 mm silné kroužky, které vyválíme a dáme péct.
Karamelizovaný pomeranč
Připravíme si hustý sirup, pomeranče nakrájíme na 5 mm silná kolečka, která povaříme v sirupu, dáme na papír na pečeme při 200 °C, dokud nezkaramelizují a neztvrdnou.
Servírujeme s anglickým krémem.
http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/modry-tym-spanelska-kuchyne.html
No comments:
Post a Comment