Friday, 30 November 2012

Masterchef: grilovani s modrym tymem

Guacamole

avokádo
rajče
jalapeno
šalotka
česnek
limetka
sůl
koření
koriandr

Smícháme ½ avokáda s najemno nakrájenou ½ rajčeta a papričkou jalapeno. Nožem odrežeme kousek česneku. Najemno nakrájíme šalotku, přidáme šťávu ze limetky a nasekaný koriandr. Vše spolu rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí a pepřem.


Ananasová salsa

ananas
červená cibule
chilli papričky
koriandr
limetková šťáva
olivový olej
sůl
koření

Vše najemno nakrájíme a zamícháme.


Dressing 1000 ostrovů

propasírovaná rajčata (místo kečupu)
zakysaná smetana
třtinový cukr
tabasco
worchester
sůl


Jogurtový dresink

bílý jogurt
trocha zakysané smetany
šťáva z limetek
sůl, pepř
pažitka
petrželová nať - dle chuti


Dressing na salát

kremžská hořčice
olivový olej
třtinový cukr
šťáva z limetek
najemno nakrájený česnek
sůl


Kukuřice

kukuřice
sůl
máslo
pažitka

Z kukuřice stáhneme listy, dáme je na dno hrnce, očistíme konce od "vlasů" a rozdělíme kukuřici na třetiny. Dáme na 10 minut vařit do osolené vody. Po dovaření vodu slijeme a dáme kukuřice na gril. Ogrilujeme a pak je přelijeme rozpuštěným máslem a nakrájenou pažitkou.


Chléb

na 1 kg mouky použijeme ½ litru světlého piva
sůl, pepř
150 g nakrájených suchých oliv
200 ml vody

Ze všech ingrediencí kromě oliv vypracujeme vláčné těsto, které necháme 10 až 15 minut odpočinout. Poté těsto roztáhneme na širší placku, posypeme olivami, srolujeme, přeložíme a vytvoříme bochník, který necháme dalších 10 minut odpočívat. Rozdělíme na 15 kousků, z nichž uděláme tenké placky a z každé strany ogrilujeme tak, aby byly hotové. Teplé potíráme směsí másla a česneku a nakonec trochu posolíme.


Marináda na Rump steak

koření
olivový olej
tymián
rozmarýn

Bylinky posekáme, smícháme s olivovým olejem a kořením. Maso marinujeme minimálně 1 hodinu. Ogrilujeme a podle potřeby osolíme.


Marináda na Rump steak - Jerk

pomerančová a limetková šťáva
sůl, pepř
vinný ocet
skořice
muškátový ořech
tymián
šalvěj
česnek
cukr
olivový olej
habanerro paprička
zelená a červená cibule
dijonské hořčice


Koláček v alobalu na grilu

bílý chleba
cukr
vajíčka
vanilkový lusk
lesní ovoce

Všechny suroviny smícháme. Plníme buď do ohnivzdorné nádoby, nebo do formičky, kterou si vytvoříme z alobalu. Pokud ji dáváme do alobalové formičky, dobře zabalíme a grilujeme z každé strany asi 15 minut.


Barbecue marináda nebo omáčka

cibule
česnek
chilli papričky
olej
bylinky
citronová kůra
červené víno
rajčatový protlak
worchester
šťáva z pomeranče

V mixéru si rozmixujeme syrovou cibuli, 4 slupky česneku a 2 chilli papričky. Rozehřejeme olej a rozmixovanou směs na něm osmahneme. Pak v mixéru rozmixujeme bylinky – 4 druhy podle toho, jaké máme, a citronovou kůru. Až cibule s česnekem začne na pánvi hnědnout, přidáme červené víno (1 dcl, ideální je bourbon). Až se odpaří alkohol, přidáme rajčatový protlak (asi 50 ml), 2 polévkové lžíce worchestru, bylinky (mixované) a šťávu z ½ pomeranče. Povaříme 10–15 minut, dáme do mixéru a po rozmixované přecedíme. Vzniklou omáčku používáme jako přílohovou barbecue omáčku, ale i jako marinádu na maso.


Ovocný špíz z tropického ovoce úhynu medovou vodou a jemně ogrilovaný

tropické ovoce
med


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/ochutnejte-zameriku-modreho-tymu.html

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. já miluju dressingy, všechny. a domácí jsou úplně nejlepší

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja mam nejradsi jogurtove, bylinkove a horcicne nebo kombinovane :D

      Delete
    2. no, tak teď vlastně nevím, jestli doma nějaké jiné dělám. vlastně jsem si v létě říkala, že na ty nejpovedenější kombinace bych si měla psát recepty, protože já obvykle smíchám zrovna to, na co mám chuť a co mám doma. hmmm, dala bych si čerstvou bazalku. a hlavně bych se ji měla naučit pořádně pěstovat, protože nám buďto chcípne nebo ji něco ožere. bylo by fajn, kdyby se rozrostla jako meduňka (té máme prales)

      Delete
    3. ja jsem ocividne neschopna pestovat bylinky za oknem. bud mi schnou nebo plesnivi. ja nevim, ja vubec pokojovky nedavam. my mame doma povetsinou vsechno na dvorku a tam se tom dari bajecne, hlavne kdyz vezmu v uvahu, ze se o nic pomalu ani nestarame :D erm takze nejaky tip ja na bylinky doma? :)

      Delete
    4. nooo, doma jsme letos měli jen bazalku a mátu. A pěstování tím stylem, že jsme to koupili v nějakým obchodě a zalívali, na podzim byly hnusný, tak jsme to ostříhali a schovali, jestli to na jaře nějak vyroste, to fakt nevím. Takže pěstování veškeré žádné. Pak jsme měli bazalku venku, ale tu nám ožírali slimáci.

      Delete