Friday, 30 November 2012

Masterchef: vegetarianske menu cerveneho tymu

Těsto na quiche
300 g hladké mouky
200 g másla
1 a ½ vejce
sůl

Ingredience rychle smícháme a rychle vytvoříme těsto, které dáme 20 minut vychladit. Těsto se nesmí dlouho míchat, jinak by bylo tvrdé.


Pěnová čočková polévka
½ kg červené čočky
250 ml šlehačky
3 šalotky
2 stroužky česneku
ocet
cukr
sůl, pepř

Čočku uvaříme podle návodu. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a krátce zpěníme na oleji. Uvařenou čočku se šalotkou a česnekem rozmixujeme, dochutíme a propasírujeme. Šlehačku vyšleháme do husta a těsně před podáváním vmícháme do propasírované čočky.


Zeleninové concasse

salátovou okurku - bez jadérek
šalotku
slunečnicový olej
cukr
ocet
sůl, pepř

Okurku nakrájíme na malé kostičky a smícháme podle chuti s ostatními ingrediencemi. Podáváme svrchu položené na pěnové čočkové polévce a dozdobíme červeným rybízem.


Pórkovo-cuketový quiche s brynzou
hladká mouka
máslo
pórek
olivový olej
sůl, pepř
cuketa
créme fraiche
zakysaná smetana
jarní cibulka
pažitka
parmazán
Pecorino
brynza

Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme 3 díly hladké mouky a 2 díly másla a necháme odstát. Poté dáme zapéct do trouby. Nádivku dáváme až do pečeného quiche. Pórek orestujeme na olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem. Cuketu nakrájíme na tenké plátky a také orestujeme.

Připravíme si nádivku:

Smícháme 1 díl créme fraiche, 3 díly zakysané smetany, nakrájenou jarní cibulku, pažitku, nastrouhaný parmazán a pecorino. Osolíme a opepříme, ale pozor na sůl, sýry jsou samy o sobě dostatečně slané.

Směs smícháme s cuketou a pórkem a vlijeme do quiche, posypeme brynzou a malinko zvrchu nastrouháme sýr pecorino. Na vrch poklademe jako dekoraci malé kroužky cukety a dáme zapéct.


Dubákovo španátový quiche s kozím sýrem (sýrem feta)
créme fraiche
zakysaná smetana
jarní cibulka
pažitka
parmazán
Pecorino
hřiby
špenát
kozí sýr (feta)

Náplň: Smícháme 1 díl créme fraiche, 3 díly zakysané smetany, nakrájenou jarní cibulku, pažitka, nastrouhaný parmazán a pecorino. Přidáme orestované houby a čerstvé lístky špenátu. Vlijeme do formy, posypeme sýrem pecorino a čerstvým kozím sýrem (feta). Vrch posypeme houbami, které jsme si odložili na dekoraci. Dáme péct do trouby na 180°C asi 40 minut.


Salát z bílého a zeleného chřestu s dijonským dresinkem a vejcem naměkko

bílý a zelený chřest
máslo
černý a bílý sezam
vejce
vlašské ořechy
hnědý cukr

Oloupeme bílý chřest a oblanšírujeme - vaříme ve vodě (ale ne vroucí!), hlavičky chřestu musí zůstat křupavé. Po uvaření hned ochladíme ve studené vodě. Zelený chřest orestujeme na másle cca 3 minuty, chřest musí zůstat zelený a křupavý.
Před podáváním posypeme bílý chřest černým sezamem a zelený chřest sezamem bílým.

Dressing
2 plechovky mascarpone
zakysaná smetana
sůl, pepř
dijonské hořčice
šťáva z ½ citrónu

Všechny suroviny dohladka utřeme, aby vznikl jemný krémový dresink.

Vejce
Vejce uvaříme naměkko (vaříme cca 3-4 minuty podle velikosti).
Vlašské ořechy orestujeme a zkaramelizujeme s hnědým cukrem.

Servírování
rukola
sůl, pepř
petrželová nať
sýr feta
pažitka
cherry rajče

Vezmeme si hrst rukoly, na ni položíme kousky bílého a zeleného chřestu a polijeme dressingem. Vajíčko oloupeme a odřízneme pouze špičku, lžičkou trochu vytlačíme žloutek tak, aby při podávání přetékal. Osolíme a opepříme. Posypeme karamelizovanými ořechy. Dozdobíme petrželkou a přidáme cherry rajčátko a kostku sýru feta obaleného v nasekané pažitce.


Arašídové sušenky
300 g hladké mouky
200 g arašídového másla
100 g cukru
2 vejce
špetka soli
100 g nasekaných nesolených arašídů

Ze všech ingrediencí uděláme tuhé těsto. Tvarujeme kuličky a vidličkou je poté splaskneme na placku (aby zůstal obtisk vidličky) a pečeme dokřupava. Po vychladnutí polijeme čokoládou a posypeme nasekanými arašídy.

Nepečené ovesné oříškové kuličky
1 šálek nahrubo nastrouhaných mandlí
1 šálek nahrubo nastrouhaných piniových oříšků
1 šálek mletých ovesných vloček (můžeme použít i burizony nebo corn flakes)
1 šálek najemno nasekaných sušených brusinek
mandlové aroma
med
javorový sirup
½ šálku másla
½ šálku meruňkového džemu

Všechny ingredience smícháme. Med a javorový sirup dáváme jen do té míry, aby se směs slepila. Kuličky poté obalíme ořechy a strouhaným kokosem.


Makové muffiny
3 šálky polohrubé mouky
1 šálek krystalového cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
1 šálek oleje
1 šálek vlažného mléka
3 vejce
200 g mletého máku (může být i ten slazený s cukrem)

Smícháme zvlášť suché (mouka, cukr, prášek do pečiva, soda bikarbona, mák) a mokré suroviny (olej, mléko, vejce). Plníme do formiček na muffiny. Pečeme 15-20 minut při 180°C.


Čokoládovo pomerančové muffiny

3 šálky polohrubé mouky
1 šálek krystalového cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
1 šálek oleje
1 šálek vlažného mléka
3 vejce
nastrouhaná pomerančová kůra
100 g hořké čokolády
1 PL kakaa

Smícháme zvlášť suché (mouka, cukr, prášek do pečiva, soda bikarbona, čokoláda, pomerančová kůra, kakao) a mokré suroviny (olej, mléko, vejce). Plníme do formiček na muffiny. Pečeme 15-20 minut při 180°C.


Andělské oči

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru
špetka soli
2 vejce
1 vanilkový lusk

Vše smícháme a vytvoříme tuhé těsto, ze kterého vytvarujeme kuličky, na kterých svrchu vytvoříme prstem nebo vařečkou jamku, do které dáme džem (jahodový nebo malinový). Pečeme dokřupava asi 10 minut při 180°C.
Po vychladnutí můžeme spodní polovinu namočit v roztáté čokoládě.


http://poklicka.nova.cz/clanek/masterchef/takhle-pod-tatrami-varil-cerveny-tym.html

No comments:

Post a Comment